Pages

Tuesday, 1 April 2014

Zatul Iffah, sila sabar.


Dear Zatul Iffah,

Sabar menurut bahasa ialah menahan dan mencegah dan dalam istilah Istilah syara', sabar terdiri kepada tiga:-

1. Sabar dalam ketaatan
Erm, contohnya kita kena sabar dalam beribadah kepada Allah dan cuba untuk ikhlaskan diri. Kalau rasa malas nak solat ke (nauzubillah) kena try jugak. Sebab nanti2 manisnya iman tu akan hadir jugak. hihihi.

2. Sabar dari kemaksiatan
Cuba untuk tak buat dosa, bukan dosa besar je, dosa kecik sekali. And yeah nak tinggalkan maksiat ni akan terjadi hanya bila perasaan takut kepada Allah tu hadir. Wuwuwuw.

3. Sabar dalam menghadapi kesukaran dan cobaan.
Yup, macam kena percaya la semua benda yang berlaku ada hikmahnya. Macam, ada seribu hikmah dan rahmat yang tersembunyi gituuuuu.

‎’Dan kerana Tuhanmu bersabarlah’ (74:7)
Jangan lupa doa | Stay strong Iffah.

(Dasar-Dasar Ilmu Dakwah by Dr. 'Abdul Karem Zaidan)

No comments: