Pages

Friday, 23 August 2013

Kisah saya dan penjual

Saya paling tak suka orang tipu waktu menjual.

Okay saya pergi beli ais dekat satu kedai kat Gong Badak ni. Harga ais tu 69 sen.
So saya pergi la scan untuk bayar, then dekat counter tu dia tulis 70sen.

Saya : Aik kenapa saya kene bayar 70sen?
Tukang Jual : Sebab.. mcm ni. ( dia tunjuk dekat receipt)
Saya : Maksud awak? saya tak paham. kenapa saya kene bayar 70sen sedangkan harga ais ni 69sen
Tukang Jual : Ala akak sikit je
Saya : sikit2 pon. Kalau macam tu baik buat 70sen je terus
(Tukang jual tu terdiam)
Saya: Nanti 1000 dah jadi 100.


!@#$%^&*(

I am so mad. Penjual bukan Islam tersangat lah amanah. Kalau penjual Islam ni, duk tipu orang je.
What happened to all these Muslim people. Tak takut Allah ke?

Kes macam ni bukan terjadi dekat Malaysia je, Penjual muslim di UK pon same.

3 comments:

kak farinna said...

kat msia mmg dh lama mcm tu .. for example kalu harga 68 sen we still kena bayar 70 sen..kalu 22sen bayar 20sen.

sh husna said...

Assalamualaikum, from my opinion,sepatutnya mmg tak patut letak harga yg tak bersesuai dengan mata wang kita, for example kita dah tak gune duit satu sen so, jangan lah dok letak harga 69sen or 3.99 ringgit.. jenuh kita dok nk minta halal dengan pembeli.. takkan setiap kali nk berlaku jual beli, penjual nk kene kate kat pembeli 'halalkan noh 1 sen tuh' even 1 sen tuh nmpak kecil, kalau 1 sen di'curi' dari 1 juta rakyat, just imaging.. rse perlu mansuhkan jual beli yg tak jujur nie...they think they smart, tapi di akhirat, sekecil2 perkara akan dihisab juge..

Sumaiyah binti Ibrahim said...

hmm..tibe2 teringat firman Allah yg bermaksud 'Celakalah bg org yg curang (dlm timbangan dan sukatan).' [Al Mutaffifin:1].
Tak takut ke dyeorg dgn ancaman Allah?!